Tooran osuus RE’EH – Devarim (5.Mooseksen kirja) 11:26-16:7

KUNINGAS AHABIN LÄHEISRIIPPUVUUS

THE CODEPENDENCY OF KING AHAB

Profeetta sanoi kuninkaalle: ”Näin sanoo Herra: ’Koska sinä päästit käsistäsi miehen, jonka minä olin vihkinyt tuhon omaksi, vaaditaan sinun henkesi hänen hengestään ja sinun kansasi hänen kansastaan.’” 1 Kun. 20:42

Shabbat shalom, rakkaat ystävät!

Tässä Raamatun kertomuksessa, jossa kerrotaan hyvin julman Aramin kuninkaan, Benhadadin, ja Israelin huoneen eli Pohjoisen Valtakunnan kuninkaan, Ahabin, välisistä taisteluista, löydämme kaikki tyypillisen läheisriippuvuuden ainekset, jotka saattavat vaikuttaa meihin poliittisesti ja henkilökohtaisesti. Aram on muinainen Assyria, joka ulottui nykyisen Syyrian, Irakin ja jopa Iranin alueelle.

Aram oli hyökkäillyt Israelin kimppuun lähes 100 vuoden ajan.  Oli jatkuvia sotia ja monta kertaa Israelin Pohjoinen Valtakunta hävisi taistelun epäjumalanpalvontansa vuoksi.  Jerobeam, Nebatin Pohjoisen Valtakunnan  (ei  juudealainen) ensimmäisen kuninkaan poika, asetti kultaiset vasikat Beeteliin ja Daaniin ja sitten hän käski Israelin Poikia (10 Pohjoista heimoa, ei Juudaa) palvomaan niitä sen sijaan että he olisivat menneet Jerusalemiin palvomaan Jahvea. (JHVH:ta)

Mutta Jerobeamin, Nebatin pojan, synneistä, kultaisista sonnivasikoista, jotka olivat Beetelissä ja Daanissa, joilla hän oli vietellyt Israelin tekemään syntiä, Jeehu ei luopunut. 2 Kun. 10:29

Näin hän perusti Korvausteologian/ Palvontasysteemin, mikä sai aikaan Jumalan tuomion.  Tapa, jolla Jahve tuomitsi Kansansa oli jättää heidät vihollistensa käsiin.  Siten Israelin peräkkäiset kuninkaat, jotka jatkoivat Baalin palvontaa ja saivat kansan tekemään syntiä, tuomittiin yksi toisensa jälkeen ja Aram oli tuomion väline.

Kuningas Ahab oli kaikkein pahin Pohjoisen Israelin kuninkaista.  Hän meni naimisiin Iisebelin kanssa, joka oli baalin ja asheran temppelin papitar (Isthar-Easter) ja Siidonin kuninkaan, Etbaalin tytär.  Mutta Ahab oli hyvin läheisriippuvainen mies. Hän ei tehnyt sitä, mikä oli oikein.  Hänen läheisriippuvuutensa johti hänet ja hänen perhekuntansa ja lopulta Israelin koko Huoneen, Pohjoisen Valtakunnan maanpakoon ja tuhoon.

Mutta ensiksi,  mitä on LÄHEISRIIPPUVUUS?

Läheisriippuvaiset ihmissuhteet ovat häiriintyneitä auttamissuhteita, missä toinen ihminen tukee tai  mahdollistaa toisen ihmisen addiktion, heikon mielenterveyden, kypsymättömyyden, vastuuttomuuden tai alisuorittamisen.  Läheisriippuvuuden ytimenä, kaikista yleisimpänä piirteenä on liiallinen riippuvuus toisista ihmisistä hyväksynnän ja identiteetin saamiseksi. http://interventiontreatmentrecovery.org/education/codependency/

 

AHAB OLI MUKAVA KAVERI

2Ahab oli ”mukava kaveri”, hän halusi miellyttää epäjumalia palvovaa vaimoansa ja hänen isäänsä, vaikka se merkitsi Israelin Jumalan ja Hänen Kansansa pettämistä. Hän olisi ollut loistava ”etsijäystävällisen” seurakunnan pastori, jossa mainitut pastorit pelkäävät loukata ”etsijöitä” avaamalla Raamatut ja julistamalla Jumalan Sanaa, johon kuuluu katumus, kuuliaisuus, tuomio ja helvetti!

Vastuuvapauslauseke: Kuuntelemalla hurskaan vaimon viisasta neuvoa aviomiehestä ei tule ”Ahabia” (pikemminkin se tekee aviomiehestä VIISAAN!), mutta taipuminen epäjumalia palvovan vaimon oikkuihin pettämällä Jumalan mielenmukaiset Periaatteet tekee sen.

Mutta Iisebel ei ollut ainoa henkilö, jota Ahab halusi miellyttää ja jolle olla mukava kaveri.  Hän halusi miellyttää vihollisiansa ja erityisesti julminta ja verenhimoisinta, Benhadadia, Aramin Kuningasta.

Ahabia kutsuisin ”mukavaksi kristityksi”, joka on tulkinnut Jahven Sanan väärin, tavalla, jota Jumala ei ole tarkoittanut.  Benhadad pelotteli Ahabia ja oli sanonut, että kaikki, mikä kuului Israelin kuninkaalle, vaimo ja lapset mukaan lukien, oli hänen!

Benhadad lähetti sanansaattajia kaupunkiin, Ahabin, Israelin Kuninkaan luo sanomaan hänelle: ”Näin sanoo Benhadad: ’Sinun hopeasi ja kultasi kuuluvat minulle, samoin parhaimmat vaimosi ja lapsesi kuuluvat minulle.’”Israelin kuningas vastasi: ”Niin kuin olet sanonut, herrani, kuningas, minä kuulun sinulle, samoin kaikki, mitä minulla on.”  1 Kun.20:2-4

Periaate #1 –  Läheisriippuvaiset ihmiset haluavat miellyttää ja he pelkäävät yhteenottoa. Sen johdosta he sallivat väärinkäyttöä sisältäviä ihmissuhteita eivätkä lopeta niitä ajoissa!

AHAB VASTUSTAA VÄÄRINKÄYTTÄJÄÄNSÄ

Huomenna tähän aikaan minä siis lähetän palvelijani luoksesi tutkimaan palatsisi ja palvelijoittesi talot.  Kaiken, mitä pidät kallisarvoisena, he ottavat haltuunsa ja vievät.’” 1 Kun 20:6

3Lopulta Ahab herää huomaamaan sen, että tämä Benhadad on häijyn ilkeä, kun Aramin kuningas lähetti hallintoviranomaisensa tarkistamaan hänen omaisuuttaan ja anastamaan itselleen kaiken, mitä he halusivat.  (Onko sinun maassasi tällaisia hallintoviranomaisia?)

Kun Ahab kysyy neuvoa vanhimmiltaan, he neuvovat tätä heikkoa kuningasta PITÄMÄÄN PUOLENSA sortajaansa vastaan, minkä hän tekee.  Aramin kuninkaan ylpeys tulee loukatuksi ja hän vyöttää itsensä tullakseen tuhoamaan kokonaan Pohjoisen Israelin.  Kuitenkaan hän ei ottanut huomioon Jahvea (JHVH:ta), Israelin Jumalaa, joka oli kiinnittänyt huomion Ahabissa näkemäänsä Ensimmäiseen Rohkeuden tekoon.

Niin hän vastasi Benhadadin sanansaattajille: ”Sanokaa herralleni, kuninkaalle: ’Kaiken, mitä ensimmäisellä kerralla käskit palvelijasi tehdä, minä teen, mutta tätä minä en voi tehdä’” 1 Kun 20:9

 

Vaikka Jahve Itse käytti Benhadadia tuomion välineenä epäjumalanpalvonnassa olevaa Israelia vastaan, Hän aikoi osoittaa olevansa VOIMALLINEN Nimensä tähden ja taistella Liiton Kansansa puolesta!

Silloin eräs profeetta astui Israelin kuninkaan Ahabin eteen ja sanoi: ”Näin sanoo Herra: ’Näetkö koko tuon suuren väkijoukon? Katso, minä annan sen tänä päivänä sinun käsiisi, jotta tietäisit, että minä olen Herra.’” 1 Kun 20:13

Periaate #2  Jumala taistelee niiden rinnalla, jotka valitsevat vastustaa heikompien kiusaajia  ja väärinkäyttäjiä sekä hengen maailmassa ( saatana ja pahat henget) että luonnollisessa (ihmiset)!

TAISTELU VOITETAAN MUTTA SOTA HÄVITÄÄN

4Juuri kuten Jahve (JHVH) lupasi Profeettansa Sanan kautta Ahab voitti taistelun ja Aramin täytyi vetäytyä raskaiden menetysten jälkeen!   Hän ei voittanut vain yhtä taistelua vaan KAKSI. Ben-hadad vetäytyi, mutta sitten muutaman kuukauden jälkeen hän palasi kiusaamaan Ahabia. Israelin Jumala taisteli Ahabin puolesta vielä kerran ja Aram kärsi suuren tappion.   Aramin kuninkaan onnistui paeta elävänä, mutta hän ei kestänyt takaisin saamisen mahdollisuutta!    Tämä olisi voinut olla kertomuksen loppu ja mikä ’Happy end’ tämä olisikaan ollut!   Mutta Ahab, yhä vielä ”mukava kaveri” sotki tämä lopun pahasti ja hävisi sodan ja koko Pohjoinen Israel menetettiin hänen kanssaan!

Benhadadin neuvonantajat olivat ovelia miehiä.  He saivat Benhadadin vakuutetuksi pyytämään armoa Israelin kuninkaalta, koska Israelin kuninkaiden tiedettiin olevan armollisia kuninkaita!

 He vyöttivät säkit lanteilleen, panivat nuorat kaulaansa, tulivat Israelin kuninkaan luo ja sanoivat: ”Palvelijasi Benhadad sanoo: ’Anna minun jäädä henkiin.’”Kuningas Ahab kysyi: ”Vieläkö hän elää? Hän on minun veljeni.” 1 Kun 20: 32

”Herttainen ” Ahab!  Hän kutsui aikansa Hitleriä ” (Benhadadia) veljekseen”.  Tämähän kuulostaa todella ”kristilliseltä tehdä näin”, koska Jumalan Sana opettaa meitä rakastamaan vihollisiamme, eikö totta?  Meitä myös kehotetaan kääntämään toinen poski ja palkitsemaan paha hyvällä. Paitsi että tämän kertomuksen loppu osoittaa, että näin toimiminen oli VÄÄRIN! Ahabin motivaatio oli  ”saada vihollisen suosio”,  ”pitää hyvät suhteet käärmeen kanssa”.

Benhadad sanoi hänelle: ”Minä palautan sinulle kaupungit, jotka isäni otti sinun isältäsi.  Laita itsellesi kauppakatuja, niin kuin minun isäni laittoi Samariaan.” Ahab vastasi: ”Minä päästän sinut menemään tällä sopimuksella.”  Hän teki liiton Benhadadin kanssa ja päästi hänet menemään.     1Kun20: 34

Tämä oli EPÄPYHÄ LIITTO!  Tämä oli VÄÄRÄN RAUHAN SOPIMUS!  Ihan samanlainen, jota kansakunnat ovat yrittäneet painostaa Israelia tekemään vuodesta 1990 lähtien.  Useimmat Israelin hallitukset ovat olleet yhtä heikkoja kuin kuningas Ahab ja ovat olleet neuvottelupöydässä niiden kanssa, jotka haluavat tuhota heidät yksikertaisesti miellyttääkseen kansakuntia!  Mikään rauha ei ole mahdollinen niiden kanssa, jotka ovat olemassa vain tuhotakseen Israelin! Ihan kuin Kuningas Ahabin tapauksessa Israel on ollut LÄHEISRIIPPUVAINEN kansakuntien suosiosta epäjumalanpalvonnan vuoksi, koska se ei ole toiminut uskossa ja Jahven Pelossa.  Pahat naapurit ja Israelin viholliset ovat määrätyt tuhoon ELLEIVÄT he käänny palvomaan Israelin Jumalaa.

Jos he todella oppivat minun kansani tiet, niin että vannovat valansa minun nimessäni. ’Niin totta kuin Herra elää’ – aivan kuin he ennen opettivat kansaani vannomaan Baalin kautta – niin he saavat pysyvän sijan minun kansani keskellä.  Mutta jos jokin kansa ei kuule minua, minä revin sen juurineen pois ja tuhoan sen, sanoo Herra. Jeremia 12: 16, 17

Sopimusten tekeminen niiden kanssa, jotka Jahve Itse on määrännyt tuhoon, tarkoittaa Itsensä Kaikkivaltiaan uhmaamista!

Profeetta sanoi kuninkaalle: ”Näin sanoo Herra: koska sinä päästit käsistäsi miehen, jonka minä olin vihkinyt tuhon omaksi, vaaditaan sinun henkesi hänen hengestään ja sinun kansasi hänen kansastaan.’” 1 Kun 20: 42

Periaate #3 – ÄLÄ TEE LIITTOJA VÄÄRINKÄYTTÄJIESI KANSSA, KUN HE OVAT HEIKKOJA, SILLÄ HE VARMASTI VAHVISTUVAT JA KÄYTTÄVÄT SINUA UUDELLEEN HYVÄKSEEN.

ISLAM JA HUDNA

5Islam on väärin käyttöä harjoittava uskonto ja se pyrkii maailmanvalloitukseen.  Koraanissa on monia periaatteita, joita ihmiset lännessä eivät ymmärrä. Yksi näistä periaatteista on HUDNA.  Hudna on eräänlainen ”tulitauko” tai ”rauhan sopimus”.  Mutta Hudnan täysi sisältö on seuraava: ”Kun vihollisesi on vahvempi kuin sinä, tee väliaikainen rauha hänen kanssaan. Heti kun vahvistut, iske ja tapa hänet”.

Tällä tavalla palestiinalaiset ovat edenneet: Hudna Hudnan jälkeen ja sota sodan jälkeen Israelia vastaan.

Samalla tavalla KAIKESSA VÄÄRINKÄYTÖSSÄ ON HUDNAN PERIAATE.  Niinpä kun olet suhteessa, jossa on väärinkäyttöä, ja näet, että väärinkäyttöä harjoittava kaveri nöyrtyy, ÄLÄ LUOTA HÄNEEN.  Sinun täytyy suoda heille PALJON AIKAA, jotta he voivat todistaa olevansa luottamuksesi arvoisia.   Joskus se ei tapahdu koskaan, ja sinun täytyy hyväksyä sekin mahdollisuus.

Tehkää hedelmää, jossa kääntymyksenne näkyy. Matt.3: 8

Katumusta täytyy seurata katumuksen HEDELMÄ! Katumus on TESHUVA, mikä tarkoittaa Kääntymistä ja Palaamista, jotta ENNALLEEN ASETTAMINEN voi tapahtua.  Kun väärinkäyttäjä kääntyy ja palaa Jumalan teille, hänen täytyy osoittaa johdonmukaista hedelmää huomattavan pitkän aikaa. Heidän on pysyttävä nöyrinä, ja opetettavissa olevina kaiken aikaa.  Jos sinulla on sellainen henkilö elämässäsi ja olet ollut läheisriippuvainen, harkitse sen vastustamista ja väärinkäytön saamista loppumaan.   Luota siihen, että Kaikkivaltias on kanssasi ja etsi asioista perillä olevien, auktoritatiivisten ja voideltujen ihmisten APUA.  Mutta väärinkäyttö, joka saa esteettä jatkua, vain kasvaa ja johtaa tuhoon.

Rukoillaan, että Israel herää läheisriippuvuudestaan Yhdistyneiden Kansakuntien suosiosta  ja jokainen meistä hankkikoon itselleen terveitä suhteita ja saakoon kaikelle väärinkäytölle kirskuvan pysähdyksen!

9Rauhan Jumala on pian murskaava saatanan teidän jalkojenne alle. Room. 16:20

Israelilaiset Mentorinne ja Ystävänne,

Arkkipiispa Dominiquae ja Rabbi Baruch Bierman

 

 

”Siionin tähden en voi vaieta”  Jesaja 62:1

Vastuuvapauslauseke:  Tämän artikkelin kirjoittaja ei ole psykologi, mutta tuo raamatullisen näkökulman psykologisiin aiheisiin.

Toivottavasti pidätte opetuksistamme!  Jos näin on, kutsumme teitä KIITTÄMÄÄN lähettämällä parhaimman uhrinne tänään ja tukemaan meitä, kun pyrimme siunaamaan teidän ja kansakuntien elämää.  Voitte lahjoittaa on-linessa  www.kad-esh.org  paina ’donations’ lahjoitukset tai pankkisiirtoa tai western unionin tietoja varten kirjoita [email protected]

Jakakoon se, jolle sanaa opetetaan, kaikkea hyvää opettajalleen. Gal.6:6